Project Description

Piedmont Healthcare 1010 Midtown

Piedmont Healthcare partnered with Leapley Construction for this 8,200-SF project which was a complete renovation of a popular retail space (CB2) into an internal medicine office. This project is one of the latest amenities added to the walkable Midtown neighborhood.

By creating a central core of exam rooms, offices and IT space, angles became a key design concept throughout and work to unite the project. Piedmont Healthcare was a logistically challenging project in an existing high-rise which impacted its retail and residential neighbors – making for a noteworthy construction assignment for the Leapley team.

From the beginning, the Leapley team knew they would have a logistical challenge on their hands with the Piedmont Healthcare project. The overall schedule was impacted by the bridge collapse and permitting delays in the City of Atlanta prior to Leapley being awarded the project – which was an issue conquered by our team through expert planning. Also, due to its location on Peachtree, the Piedmont Healthcare project was logistically challenging and required extra special care and safety precautions. These precautions included extensive scheduling using the input of the retail landlord and the condominium representative, pedestrian barriers inside and outside the building to cordon off the area, and clear communications throughout the project.

Using expert coordination, the Leapley team completed the Piedmont Healthcare project on time and within budget – earning the certificate of occupancy in time for the planned move-in date. Often working around the clock, our on-site team made sure all goals were met and the client was satisfied with the results.

Logistics

Located on Peachtree Road where there is foot and road traffic to contend with, the project required extensive planning by the project manager. At the beginning of the project, the project manager laid out specific plans outlining foot and road traffic implications, phasing, and shutdown times. All deliveries were on a strict timeline during off-hours to not impede the flow of traffic on Peachtree. Because the work was on the main floor of a multi-tenant building, a barrier fence separated the construction from the pedestrian sidewalk.

Another logistical issue occurred with the sealing of the main lobby concrete floors. These floors were highly trafficked throughout the project, so shutting down access was not an option. Leapley’s project manager came up with a plan to split the work into quadrants, always allowing for access through. To speed up the work, Leapley had the subcontractor work overnights.

 

Infrastructure Scope

As the project progressed, we were required to relocate existing HVAC and plumbing located in the existing electrical room. Leapley coordinated with the landlord and owner to ensure no tenants and retail spaces were impacted.

Project Type:
Healthcare Interior Renovation

Size:
8,200 SF

Location:
Atlanta, GA

Architect:
Warner Summers

Owner:
Meadows & Ohly

Photographer:
Jim Roof

Awards:
2019 First-Place Honors Build Georgia Awards, Associated General Contractors of Georgia