Project Description

Enviroscent Office and Laboratory

The assignment

Enviroscent is a new type of fragrance company. In an industry littered with corrosive solvents, headache-inducing sensitizers, chemical propellants, and landfill-bound devices, they set out to be different. To meet the demands of the expanding business, Enviroscent outgrew their space, which was one-fourth the size of their new space to a multi-tenant building in the Sandy Springs area.

Their beautiful office is a blend of open and closed offices, as well as a laboratory, amenity break area, multipurpose room, client experience center, product testing rooms, and conference and huddle rooms. Clean open spaces and accents made of wood and piping make this space feel both modern and organic. Along the corridor, a functional rolling library ladder adds to the ambiance.

To support and protect the research and development department’s efforts, a full lab was installed with extensive laboratory HVAC systems including two fume hoods and ventilation systems. The scope of work included installation of power, communication and life safety devices.

Also included was the refresh of a common corridor.

 

The opportunity

Client-inspired shelving

An interesting design feature the owner wanted was custom rustic wood shelving with LED lighting. The superintendent worked hand-in-hand with the owner to deliver the specific vision for the unit.

 

Logistics

One of the most important aspects of any project is the logistics of how the construction will be completed. Enviroscent was even more interesting than most because of its location in the building. Leapley planned for all supplies needed to come in through a second-floor window with a crane to avoid bringing it in through the stairwells. Additionally, this first generation

Additionally, this first generation buildout required coordination of rooftop units, structural steel, and penetrations.  The floor penetrations aligned with the open ceiling of a Mexican restaurant and a liquor store below. Leapley created an extensive plan and prepared prior to the start of the project to ensure the neighbors were not affected by the construction.

Project Type:
Corporate Interior

Size:
10,876 SF

Location:
Sandy Springs, GA

Real Estate:
Alterations of first generation tenant space within mixed used building

Style:
Client Innovation Center

Designer:
Veenendaalcave, A Nelson Company

Owner’s Representative:
Core Property Capital

Photographer:
Creative Sources Photography